30 lis 2010

Razowe ciasto bananowe





Przepyszne i zdrowe. Piekę je ostatnio co kilka dni i zajadam na śniadanie lub drugie śniadanie. Przepis z Kwestii Smaku.

Składniki:
- 1 3/4 szkalnki mąki pszennej graham
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 1/2 łyżeczky cynamonu
- po szczypcie: gałki muszkatołowej, kardamonu i imbiru
- 1/5 szklanki brązowego cukru
- kilka śliwek suszonych (lub fig)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (mogą być pomieszane z laskowymi)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 dojrzałe banany

Piekarnik nagrzać do 165 st.
Mąkę przesiać, dodać to co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, przyprawy i wymieszać. Dodać bakalie i cukier, wymieszać.
W drugiej misce połączyć jajka, oliwę, jogurt i miód, tak, żeby tworzyły jednolitą masę. Dodać rozgniecione widelcem (niezbyt dokładnie) banany.
Wymieszać łyżką zawartość obu misek tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do formy keksowej, piec 55 min. Wyjąć z piekarniku. Kroić dopiero gdy ciasto będzie przestudzone.

0 komentarze:

Prześlij komentarz