21 lis 2010

Saszetki z grillowanego bakłażana




Połączenie składników bardzo smaczne, choć dość tradycyjne. Spodobała mi się natomiast forma - sakiewki z bakłażana wyglądają dość efektownie.

Składniki:
- 1 bakłażan
- 1/3 cukinii
- 1 pomidor bez skórki
- 1 kulka mozarelli
- bazylia (najlepiej świeża)
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry. Posolić każdy z nich i odstawić na 15 min pod przykryciem. Następnie opłukać plastry pod strumieniem zimnej wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.
Rozgrzać patelnię grillową, wlać 2 łyżki oliwy i smażyć bakłażana około 4 minuty z każdej strony.
Cukinię pokroić na 0,5 cm plastry i zgrillować z obu stron.
Pomidora i mozarellę pokroić w plastry.
Zrobić sos: wymieszać oliwę, sok z cytryny, rozciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz.
W naczyniu do zapiekania kłaść na krzyż plastry bakłażana, na środku układać warstwy cukinii, pomidora i sera. Posolić, popieprzyć. Spiąć plastry bakłażana wykałaczakami formuując saszetki. Polać sosem wnętrze i zewnętrze saszetki.
Piec w piekarniku przez 15 min.
Gotowe ozdobić świeżą bazylią.

0 komentarze:

Prześlij komentarz