2 lis 2010

Ciasto czekoladowe z dżemem




Kolejne proste, ale smaczne ciasto. Można wykorzystać w nim dżemy domowej roboty. Oryginalnie miał być dżem pomarańczowym, poniżej jednak wersja z porzeczkowo-bananowym. Przepis: "How To Be a Domestic goddes" Nigelli Lawson

Składniki:
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady + 1 czubata łyżka kakao
- 300 g gęstego dżemu (ja dałam 250 i myślę, że spokojnie wystarczy)
- 150 g mąki
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli

Roztopić masło, ropuścić w nim czekoladę i kakao. Mieszać, aż składniki się połączą. Dodać cukier, szczyptę soli, dżem i dwa roztrzepane jajka i wszystko wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Stopniowa dodawać do czekoladowej masy. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec 30-50 min w 180 st (aż patyczek będzie suchy). Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz