4 lis 2010

Kompot gruszkowy z goździkiem




Przepis babci Bożenki i dziadka Szczepana, od lat wykorzystywany przez nich ku uciesze całej rodziny! (Dla wtajemniczonych "Ipi onkop!")

Składniki:
- gruszki (twarde, ale dojrzałe, np. klapsy lub konferencje)
- przegotowana woda
- cukier
- goździki
- kwasek cytrynowy

Gruszki obrać, przekrajać na ćwiartki, wydrążać gniazda nasienne. Układać w wyparzonych słoikach (na słoik półlitrowy około 4 gruszki). Zalać wrzacą wodą z cukrem (na słoik mniej więcej 2-3 łyżki cukru). Do każdego słoika dodać pół łyżeczki kwasku cytrynowego i jednego goździka. Zamknąć. Włożyć do garnka z ciepłą wodą. Gotować około 10-15 min od momentu zawrzenia.



0 komentarze:

Prześlij komentarz