2 lis 2010

Kompot gruszkowy z wanilią

Przepis (z drobnymi modyfikacjami) z książki "Kompoty, marynaty, dżemy" Zdzisławy Skrodzkiej.
Z poniższych proporcji wychodzą 3 słoiki półlitrowe.

Składniki:
- 1 kg gruszek dojrzałych ale twardych (np. konferencje)
- 10 dag cukru
- 1 litr wody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- sok z 1/2 cytryny
- kawałek laski wanilii

Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny i wanilią. Umyte gruszki obrać, przekrajać na ćwiartki, oczyścić z pestek i wrzucać natychmiast do syropu. Zagotować i odstawić na 5 minut. Wyjąć gruszki i układać je w słoikach. Zalewę ponownie zagotować i gorącą zalać owoce. Zamknąć słoje i pasteryzować w temp. 90 st. przez 20-25 min.

0 komentarze:

Prześlij komentarz