26 lis 2010

Krem z brokułów i migdałów





Pyszny, kremowy i mało kaloryczny. Łagodny i "mleczny" w smaku, mimo że nie zabiela się go śmietaną. Przepis od szwagierki ;)

Składniki:
- brokuły
- 1 średnia cebula
- 1/2 kostki rosołowej z pietruszką i lubczykiem
- 100 g płatków migdałowych
- oliwa z oliwek

Brokuły umyć, odciąć różyczki u nasady, a ich nóżki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę, dodać cebulę podsmażyć minutę. Dodać plasterki łodyżek brokuła. Podsmażyć aż łodyżki zmiękną, ale tak, aby cebula nie była zrumieniona. Pod koniec dodać płatki migdałowe, zostawiając kilka łyżek do posypania gotowego kremu. Do garnka wrzucić różyczki brokuł i zalać wrzącą wodą tak, żeby prawie je przykrywała, wrzucić 1/2 kostki rosołowej. Gotować ok. 4 minut - różyczki mają zmięknąć, ale zachować swój kolor. Dodać zawartość patelni. Gotować przez 1-3 min. Odstawić z ognia, zmiksować na gładki krem. Zagotować krem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem, rozlać do miseczek i posypać płatkami migdałowymi.

0 komentarze:

Prześlij komentarz