21 lis 2010

Pancakes - naleśniki kanadyjskie




Pyszne, puszyste. Najlepsze ze świeżymi owocami, koniecznie polane syropem klonowym.

Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki miękkiego masła

Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier). W drugim pojemniku wymieszać przy pomocy miksera mleko, jajko i masło. Połączyć zawartość obu misek miksując przez chwilę.
Rozgrzać patelnię, przy pierwszej porcji można lekko natłuścić ją masłem. Wylewać na patelnię tyle masy, żeby powstały nie za duże placuszki (ok. 3-4 na patelnię). Smażyć z obu stron, aż będą złociste. Zdejmować na przygotowaną metalową kratkę. Podawać od razu po smażeniu ze świeżymi owocami i syropem klonowym.

0 komentarze:

Prześlij komentarz