18 paź 2010

Tarta ze szpinakiem




Prosta i jak na tartę mało tłusta. Przepis od Ani W., tarta to jej specjalność :) Do nadzienia można dodać to, co akurat fantazja podyktuje. Poniżej w wersji ze szpinakiem.

Składniki:

Ciasto:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 90 g masła
- 7 łyżek wody
- sól i pieprz

Masa:
- 4 jaja
- śmietana min. 18%
- dodatki (w tym przypadku pół opakowania szpinaku w liściach, czosnek i 10 dag kiełbasy krakowskiej suchej)

Wykonanie:
Składniki na ciasto ugnieść, włożyć do lodówki na min. 1/2 h (aż stwardnieje). Rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec w temperaturze 180 st. przez 20-25 min.

W tym czasie przygotować masę. Szpianak umyć kilkakrotnie, osuszyć. Podsmażyć na patelni z oliwą i czosnkiem. Kiełbasę pokroić w kosteczkę, zrumienić na suchej patelni. Śmietanę i jaja dokładnie wymieszać, dodać szpinak, kiełbasę oraz sól i pieprz.

Wylać masę na zrumieniony spód. Piec jeszcze przez 10-15 min.

0 komentarze:

Prześlij komentarz