10 paź 2010

Muffiny dyniowe



Przepis, z drobnymi modyfikacjami, z tej strony.


Składniki na 12 babeczek

- 1/2 szklanka bakalii (rodzynek, posiekanych fig i daktyli)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki drobno startej surowej dyni
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki płynnego miodu


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku. Orzechy włoskie lekko zrumienić na suchej patelni.
  • Do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wbić jajka, dodać dynię, olej i miód, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać odsączone bakalie i orzechy.
  • Napełnić formy do muffinów.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz