9 gru 2010

Piernikowe babeczki śniadaniowe




Kolejny przepis z serii zdrowych. Babeczki z mąki pełnoziarnistej, słodzone miodem, z jabłkami, śliwkami suszonymi, oliwą i ciemną czekoladą. Są dość ciężkie, raczej na śniadanie niż podwieczorek. Dobrze wpisują się w czas oczekiwania na "prawdziwe" świąteczne pierniki. Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku na Razowy piernik z jabłkami.

Składniki:
- 4-5 jabłek
- 3 szklanki mąki graham (można też dać 2 szklanki graham i jedną szklankę zwykłej mąki)
- 2 łyżki kakao
- opakowanie przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g suszonych śliwek
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka (oddzielone żółtka od białek)
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1/5 szklanki brązowego cukru
- powidła śliwkowe (najlepiej domowe, niesłodzone)
- 1 szklanka oliwy z oliwek

Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Wymieszać mąkę, sodę, przyprawy, cukier i suszone śliwki.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka miksować przez 5 minut, następnie stopniowo wlewać miód i dalej miksować przez kilka minut. Dodać oliwę. Przelać do miski z mąką i delikatnie wymieszać łyżką, następnie połączyć z białkami, a na koniec z jabłkami.
Połowę ciasta przełożyć do złożonych podwójnie papilotek, włożyć po łyżeczce powideł i przykryć drugą połową ciasta. Piec 20-25 min, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto się nie przykleja.
Po wystygnięciu polać polewą. Ciasto przechowywać w lodówce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz