30 gru 2010

Piernik litewski




Pachnący, gęsty i miękki także tuż po upieczeniu. Bardzo polecam. Przepis z tej strony.

Składniki:
- 400 g mąki (najlepiej pół na pół pszennej i żytniej)
- 150 g masła
- 250 g miodu
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4-5 łyżek przyprawy piernikowej
- 1 czubata łyżka kakao
- 250 g bakalii (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, śliwki suszone)

Masło i miód rozpuścić, dodać przyprawę piernikową i kakao. Ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. Ubić jajka z cukrem, połączyć z masą miodową i dodać jogurt. Mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać stopniowo mąkę. Na koniec połączyć z bakaliami (pokrojonymi i obsypanymi łyżką mąki.)
Piec w temperaturze 170 stopni przez około 70 min.

2 komentarze:

Kaj pisze...

Ewa czy to ten pysznościowy piernik, którym częstowałaś w Długosiodle? Właśnie szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu, na piernik dla spóźnialskich - taki który nie musi leżakować i mięknąć i dobrze, że tu zajrzałam :-)

Ewa pisze...

Tak to ten! mam nadzieję, że się udał :)

Prześlij komentarz