6 sty 2011

Racuchy drożdżowe z jabłkami





Puszyste i pachnące. Najlepsze na ciepło i posypane cukrem pudrem. Przepis mamy i babci ;)

Składniki:
- 1/2 kg mąki (może być trochę mniej)
- 1/2 litra mleka
- 2-3 dkg świeżych drożdży
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- łyżka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- do nadziewania: 2 jabłka

- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Podgrzać lekko mleko, odlać z niego pół szklanki i rozpuścić w niej drożdże. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać oliwę i jaja, mieszając łyżką lub mikserem (końcówka do wyrabiania ciast) dodawać stopniowo mleko oraz mleko z drożdżami. Gdy ciasto będzie gładkie, odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać i pokroić na plasterki.
Rozgrzać dobrze olej i łyżką nakładać ciasto formując niewielkie placuszki. Na wierzch ułożyć plasterki jabłka (po 2 na placuszek). Smażyć na niewielkim ogniu, aż z obu stron będą zrumienione. Po zdjęciu z patelni odstawić na metalową kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ewa, Twoje racuchy są pycha!! jedyny minus to porcja, która jest OLBRZYMIA ;p wyszlo mi ich ponad 30 ;p i juz myslalam, ze nigdy nie skoncze ich smazyc - ledwo wzielam lyzke ciasta na patelnie a ono znow roslo i roslo hehe pycha! pozdr Asia

Prześlij komentarz