29 sty 2011

Cantuccini z migdałami i suszoną morelą.





Chrupiące, doskonałe do przygryzania przy porannej kawie. Z dużą ilością migdałów i lekką nutką pomarańczy. I baaardzo wciągające. Przepis z tej strony.

Składniki:
- 1 duże jajko
- 90 g cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g migdałów w całości
- 70 g pokrojonych w kostkę moreli
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 łyżka likieru pomarańczowego

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.
Jajko ubić z cukrem na puszysty kogel mogel. Dodać aromat migdałowy, likier, mąkę z proszkiem i wymieszać. Połączyć z bakaliami.
Posypać stolnicę i dłonie mąką. Uformować chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 min, aż się zrumieni i będzie twardsze. Wyjąć i ostudzić.
Pokroić na plastry ok. 1 cm. i piec jeszcze przez około 15 min.
Po wystygnięciu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

1 komentarze:

Kaj pisze...

wow wow wow nie wiedziałam, ze to były handmady! Gratuluje, polecam wszystkim i chętnie kiedyś spróbuję przyrządzić :)
ściski
kaj

Prześlij komentarz