14 lip 2011

Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami



Proste ciasto kruche, idealne do wykorzystania owoców sezonowych (najlepiej mieszanych) i zajadania na świeżym powietrzu ;) Przepis od Oli.

Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 5 żółtek

- 500 czerwonych porzeczek (lub innych owoców sezonowych)
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
Czerwone porzeczki odszypułkować i wymieszać z 3 łyżkami cukru.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozcierać palcami lub siekać nożem, aż powstaną okruchy. Wlać żółtka i zagnieść szybko ciasto, aż składniki się połączą. Podzielić ciasto na dwie nierówne kule (proporcje mniej więcej 3/4 i 1/4). Mniejszą kulę zawinąć w folię i włożyć na kilka minut do zamrażalnika. Blachę wysmarować masłem. Większą kulę rozwałkować na bardzo cienki placek, ponakłuwać gęsto widelcem i ułożyć na nim owoce. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą kulę i posypać wiórkami wierzch ciasta.
Piec w temp. 180 st. przez ok. 40 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

zauberi pisze...

przepis bardzo prosty, a efekt bardzo smaczny :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Wspaniała i niezawodna klasyka!

Ewa smaczniutkie.pl pisze...

Uwielbiam wszelakie kruche ciasta :)

Anonimowy pisze...

W przepisie mowa jest o 3 łyżkach cukru, które trzeba dodać do porzeczek i zamieszać, a potem jeszcze trzeba dodać cukier do ciasta - w składnikach nie ujęto tego cukru i w jakiej ilości.

Kasia

Prześlij komentarz