2 lip 2011

Ciasto marchewkowe


Pyszne ciasto, nie tylko dla dzieci. Ze specjalną dedykacją dla Emi - wielkiej fanki tego ciasta, która zajada je ze smakiem, zawsze z dodatkową porcją lukru :)
Przepis z Kwestii Smaku.

Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 180 g cukru
- 2 jaja
- 150 ml oleju
- 200 g startej marchewki (3-4 marchewki)
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g drobno pokrojonego ananasa
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
- 75 g serka śmietankowego, np. Philadelphia, Twój Smak
- 300 g cukru pudru
- 40 g masła

Wykonanie:
Serek śmietankowy miksować z masłem dodając stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka. Wstawić do lodówki.
Mąkę przesiać, połączyć z sypkimi składnikami: sodą, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Ubić całe jajka, aż podwoją objętość. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. Dalej ubijając, stopniowo wlewać olej. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki. Delikatnie połączyć z mąką, przełożyć do formy (np. keksowej) i piec przez 1 godzinę w temp. 150 st.
Po ostygnięciu posmarować grubą warstwą lukru.

2 komentarze:

osobo pisze...

dzięki, będziemy próbować, chociaż nie wiem czy dorównamy mistrzowskiemu wykonaniu;)zwłaszcza lukru wujka Jacka ;)

Ewa pisze...

;)

Prześlij komentarz