1 lip 2011

Grzanki francuskie na słodko



Dla miłej odmiany na słodkie śniadanie.

Składniki:
- 4 kromki chałki (najlepiej 2-dniowej, lekko podsuszonej)
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- ew. 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- mała szczypta soli
- masło do smażenia

Do podania:
- serek waniliowy, truskawki lub dżem truskawkowy (lub np. świeże owoce, syrop klonowy)

Jajko, mleko, sól i cukier wymieszać na gładką masę. Na patelni rozgrzać masło. Chałkę moczyć z obu stron w masie jajecznej i smażyć z każdej strony, aż będzie rumiana. Podawać jeszcze ciepłe ze słodkimi dodatkami.

2 komentarze:

osobo pisze...

super nowe przepisy! czekamy też na marchewkowe;)

Ewa pisze...

marchewkowe już niedługo :)

Prześlij komentarz