23 lip 2011

Królowa Czarna Porzeczka - na 4 sposoby


Uwielbiam te owoce - ich intensywny, intrygujący smak i zapach. W tym roku przyrządzałam je na 4 sposoby - dla każdego coś miłego :)

Dżem z surowych czarnych porzeczek
Mój ulubiony. Dla leniwych i zapracowanych amatorów czarnych porzeczek, którzy nie chcą utracić ani jednej porzeczkowej witaminy. Dżem jest bardzo wygodny - wystarczy zmiksować owoce z cukrem, w słoiku dżem "sam" stężeje. Raczej do krótkiego spożycia (kilka tygodni, nie miesięcy).

- 1 kg czarnych porzeczek
- 1 kg cukru

Porzeczki przebrać, umyć i osączyć. Wymieszać z cukrem i zmiksować mikserem. Przełożyć do wypasteryzowanych słoików, krawędź i nakrętkę przetrzeć spirytusem. Przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce.

Klasyczny dżem z czarnych porzeczek
dla każdego

- 1 kg czarnych porzeczek
- 0,5 kg cukru

Porzeczki przebrać, umyć i osączyć. Włożyć do garnka, zasypać cukrem, zmiażdżyć lekko widelcem i odstawić na kilka godzin. Postawić na gaz i gotować na wolnym ogniu, aż dżem będzie miał dobrą konsystencję (nie powinno to zająć długo - u mnie wystarczyło ok. 30-40 min). Gorący dżem przełożyć do gorących i wypasteryzowanych słoików i pasteryzować jeszcze przez ok. 10 min.

Dżem z czarnych porzeczek i bananów
dla lubiących nowe smaki

- 1 kg czarnych porzeczek
- 0,5 kg cukru
- 2 banany

Przepis j. w. Pod koniec gotowania dżemu dodać pokrojone w plastry banany. Gotować jeszcze chwilę aż banany zaczną się rozpuszczać. Włożyć do słoików i pasteryzować.

Sos z czarnych porzeczek
Z tego przepisu powstaje gęsty porzeczkowy sos, w którym pływają całe, niezmiażdżone porzeczki. Do lodów, budyniów i innych deserów. Przepis z kompendium wiedzy o przetworach "Kompoty, marynaty, dżemy" Zdzisławy Skrodzkiej. Wykonanie: duet Kasia&Ja :)

- 1 kg czarnych porzeczek
- 0,5 kg cukru
- 0,5 szklanki wody

Porzeczki przebrać, umyć i osączyć. Z cukru i wody ugotować syrop. Owoce wsypać do wrzącego syropu. Zamieszać, ostrożnie zagotować i odstawić na kilka minut. Ponownie zagotować i trzymać w stanie wrzenia ok. 10 min, zdejmując powstającą pianę. Przełożyć do gorących wyprażonych słoików i pasteryzować jeszcze ok. 10 min.

2 komentarze:

zauberi pisze...

ciekawe są Twoje propozycje przetworowe, szczególnie to połączenie z bananami :)

margot pisze...

ja też uwielbiam czarne porzeczki i z nich przetwory , bardzo mnie zaciekawiło to połączenie z bananami

Prześlij komentarz