17 kwi 2011

Muffiny czekoladowe z powidłami czekoladowymi



Znów muffiny czekoladowe, jednak zupełnie inne w smaku. Lekkie i miękkie, ze słodką śliwkowo-czekoladową niespodzianką w środku. Proste - składniki tylko miesza się łyżką. Podpatrzone na Kwestii Smaku, tyle że z innym nadzieniem - powidła czekoladowe pasują tu idealnie.

Ciasto
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 1/3 szkl. kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl. oleju roślinnego
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (lub innego alkoholu)
Nadzienie:
- 50 g czekolady gorzkiej startej na drobnej tarce
- ok. 200 g powideł śliwkowych z dużymi kawałkami owoców
- 2 łyżki kakao rozpuszczalnego

W głębokim talerzu wymieszać powidła ze startą czekoladą i kakao. Włożyć do zamrażarki na 60 minut.
Wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, sól, cukier. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: jogurt, olej, likier i wodę. Delikatnie połączyć zawartość obu naczyń.
Foremki do muffinów (wyłożone papilotkami) napełnić 1 łyżką ciasta, w środek włożyć 1 czubatą łyżeczkę nadzienia i przykryć resztą ciasta.
Piec 25 min w temp. 175 st.

0 komentarze:

Prześlij komentarz