18 kwi 2011

Mazurek kajmakowy



Klasyczny, jego zaletą jest bardzo cienkie i nieco sypkie ciasto. Przepis z Kwestii Smaku.
Zamiast mleka skondensowanego można też zrobić wierzch mazurka z rozpuszczonych krówek - koniecznie kruchych, najlepsze i sprawdzone są Kujawskie. Sposób jest ekspresowy - rozpuszcza się krówki z łyżką wody na bardzo małym ogniu lub na parze, tak jak czekoladę.

Składniki:
Ciasto
- 150 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ryżowej
Masa:
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Ciasto:
Utrzeć masło z cukrem pudrem i waniliowym (kilka minut, aż będzie pudrowo białe i gładkie). Dodać przesiane obie mąki i miksować, aż składniki się połączą. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Odłożyć 1/3 ciasta, resztę włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na cienki placek (około pół centymetra). Przełożyć ciasto na blachę do pieczenia. Z pozostałej 1/3 części ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich na rozwałkowanym cieście krateczkę i brzegi ciasta. Piec przez 30 min. w temp. 160 st.
Masa:
Do garnka wlać mleko skondensowane, dodać miód i masło. Gotować przez około 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Nakładać masę w wolne przestrzenie na kratce mazurka, dekorować orzechami włoskimi.

0 komentarze:

Prześlij komentarz