20 kwi 2011

Jaja faszerowane łososiem i kawiorem wasabi



Moje ulubione, będę je robić na święta już trzeci raz. Smak i wygląd jajek jest naprawdę wykwintny, zupełnie inaczej niż to często bywa z jajkami faszerowanymi. Przepis z tej strony.

Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo i obrane
- 80 g łososia wędzonego
- 4 łyżeczki majonezu
- 4-6 łyżeczek kawioru wasabi o smaku chrzanu
- świeży tymianek
- pieprz

Jajka ułożyć poziomo i odciąć górną część (mniej niż połowę) tworząc coś na kształt łódeczki. Górną część białka odłożyć, żółtka wyjąć i włożyć do miseczki. Posiekać bardzo drobno łososia i wymieszać z żółtkami i pieprzem. Do białkowych "łódeczek" włożyć po łyżeczce majonezu, następnie farsz z żółtek i łososia. Na wierzch położyć po łyżeczce lub półtora kawioru, udekorować gałązkami tymianku.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

konkurencja do makelifeeasier :) tam też jajka

Prześlij komentarz