19 kwi 2011

Mazurek morelowo-pomarańczowy z białą czekoladą



W tym mazurku wierzch, dzięki dżemowi pomarańczowemu, jest słodko-gorzki. Sam dżem pomarańczowy daje jednak jak dla mnie zbyt gorzki efekt, dobrze jest więc wymieszać go pół na pół z dżemem morelowym i nakładać dość cienką warstwę.
Spód taki sam jak w mazurku kajmakowym, tyle że rozwałkowujemy całe ciasto, nie robimy

Składniki:
Ciasto - jak w mazurku kajmakowym
Wierzch:
- ok. 1/3 szkl. dżemu pomarańczowego
- ok 1/3 szkl. dżemu morelowego
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- garść suszonych moreli, pokrojonych w paski
- 100 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
- 150 g białej czekolady i 5 łyżek śmietanki kremowej 30%

Ciasto:
Utrzeć masło z cukrem pudrem i waniliowym (kilka minut, aż będzie pudrowo białe i gładkie). Dodać przesiane obie mąki i miksować, aż składniki się połączą. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na cienki placek (około pół centymetra). Przełożyć ciasto na blachę do pieczenia. Piec przez 30 min. w temp. 160 st.
Wymieszać oba dżemy i likier, rozsmarować je na przestudzonym cieście, posypać morelami. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i polać nią mazurka. Posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.

0 komentarze:

Prześlij komentarz