30 mar 2011

Muffiny czekoladowe



Czy może być coś jeszcze bardziej czekoladowego? Ciasto z dużą ilością kakao plus kawałki czekolady w środku. Do kawy na podwieczorek. Przepis pochodzi z "Feast" Nigelli, ale ja natknęłam się na niego na tej stronie.

Składniki:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 175 g cukru pudru
- 150 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady (np. pół na pół mlecznej i gorzkiej)
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- 1 duże jajko
- kilka kropel olejku waniliowego

Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Wymieszać zawartość obu naczyń, do połączenia się składników.
Piec 20 min. w temp. 200 st.

0 komentarze:

Prześlij komentarz