22 mar 2011

Ciasteczka czekoladowe


Przepyszne, bardzo czekoladowe. Można je długo przechowywać, ale trudno się oprzeć przed podjadaniem. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się startą skórkę z cytryny, ale mi bardziej pasuje pomarańcza. Za przepis pięknie dziękuję Oli :)

Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 180 g rodzynków
- 180 g masła
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 g sproszkowanych drożdży
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 100 g gorzkiej czekolady
- orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę dobrze posiekać z masłem. Schłodzoną czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę oraz resztę składników i wyrobić ciasto.
Formować kulki i lekko je spłaszczać. W środek każdego ciasteczka wetknąć po jednym orzechu.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 st. (są gotowe, gdy lekko zaczynają pękać)


Ola na koniec, gdy ciasteczka już wystygną, polewa jeszcze każdy orzech roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Ja zrezygnowałam z tego na rzecz dodatkowego kakao w cieście.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

szkoda ze tak malo zdjec a zdjecia duzo wnosza do przepisu i zachecaja do zrobienia. Ile wychodzi ciastek z tego przepisu bo 25 dag to maki to niewiele a skoro az tak dobre i moga dluzej polezec ..to po co robic 2 razy ;->

Prześlij komentarz