29 mar 2011

Zupa porowa



Lekka, zdrowa i bardzo smaczna. Jest ciekawszym i bardziej estetycznym odpowiednikiem zupy cebulowej. Ta poniżej swój smak zawdzięcza temu, że część pora jest mocno rozgotowana i zmiksowana, część miękka i pozostawiona w całości, a część jedynie przesmażona i jeszcze chrupiąca. Polecam.

Składniki: (na 4 porcje)
- 6 porów pokrojonych w plasterki (białe i jasno zielone części)
- 2-3 łyżki masła
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki
- 50 g ziołowego serka topionego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1-2 łyżki tymianku
- woda / bulion warzywny

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać bulionem i gotować. W tym czasie podsmażyć na maśle plasterki pora, aż zmiękną (ok. 10 min). Po tym czasie połowę pora wrzucić do ziemniaków i gotować razem z nimi, aż ziemniaki zmiękną (ok 10 min), a następnie składniki z garnka zmiksować. Do zmiksowanego kremu dodać ok. 2/3 pozostałego pora, 1 czubatą łyżkę tymianku oraz sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Część płynu odlać do mniejszego garnka, rozpuścić w nim serek topiony, wymieszać ze śmietaną, a następnie połączyć z resztą zupy. Rozlać do talerzy i udekorować pozostałymi plasterkami pora. Podawać ze świeżą bagietką lub grzankami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz