29 kwi 2013

Sałatka z jajkiem, bekonem i awokado


Idealna na śniadanie lub lunch, trochę jak zielona wersja jajek na bekonie. 

Składniki (4 porcje):
- kilka garści roszponki i rukoli
- 1 miękkie awokado
- 4 jajka
- 8 cieniutkich plasterków boczku
- Sos: oliwa, pół ząbku czosnku, łyżeczka kremu balsamicznego (lub ewentualnie octu balsamicznego), kilka kropel cytryny, sól pieprz

Wykonanie:
Plasterki boczku usmażyć na suchej patelni, na wolnym ogniu tak, aby wytopił się tłuszcz, a boczek był chrupiący. Jajka ugotować na półtwardo: do ciepłej wody włożyć jajka, ustawić na dużym ogniu i gotować przez 5 minut. Po tym czasie natychmiast zalać jajka zimną wodą, stłuc skorupkę i po ostygnięciu obrać i pokroić na ćwiartki. Awokado obrać i pokroić na plasterki. Wymieszać składniki sosu.
Rozłożyć sałatę, położyć na niej plasterki awokado, ćwiartki jajek i plasterki boczku. Polać sosem i podawać.


1 komentarze:

Salvador Dali pisze...

baaardzo fajna i tak apetycznie się prezentuje! :)

Prześlij komentarz