20 mar 2012

Wiosna! - tofu z warzywami


Bardzo smaczny, szybki i sycący obiad wegetariański. Tofu, warzywa, imbir, czosnek, kiełki soi i brązowy ryż - samo zdrowie. Idealne na wiosenny lunch przed słonecznym spacerem po parku.

Składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 duża cukinia
- 1 papryka
- duża paczka kiełków soi
- 3-4 ząbki czosnku
- czubata łyżka startego świeżego imbiru
- kawałek ostrej papryczki
- kilka łyżek sosu sojowego
- oliwa
- kilka łyżek sezamu

Wykonanie:
Ugotować brązowy ryż.
Składniki pokroić: tofu w kostkę, marchewkę w talarki, cebulę w kostkę, paprykę w paski, cukinię w plastry (ze skórką). Czosnek przecisnąć przez praskę, zetrzeć imbir, papryczkę drobno pokroić.
Tofu wymieszać z częścią sosu sojowego, imbiru i czosnku i podgrzać pół minuty w garnuszku.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cukinię z obu stron, aż zmięknie. Odłożyć na talerz. Zeszklić cebulę i również odłożyć na talerz. Smażyć marchewkę przez kilka minut, dodać paprykę, a następnie cebulę, cukinię, tofu i kiełki soi. Sos sojowy wymieszać z czosnkiem, imbirem, papryczką, podlać nim warzywa i tofu. Wymieszać i posolić do smaku.
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż będzie lekko rumiany.
Warzywa podawać z ryżem, posypać sezamem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz