7 mar 2012

Makaron ryżowy z polędwiczką i warzywami


Gdy mam ochotę na ekspresowy, ale nieco orientalny obiad, sięgam właśnie po tę kombinację. Trzeba tylko wcześniej zaopatrzyć się zestaw: sos sojowy, sos Worcestershire oraz mirin (wino ryżowe). Warto mieć je w domu, przydadzą się do niejednej potrawy.

Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 duży por
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki mirinu (wina ryżowego)
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
-  pół łyżeczki chili
- 100 g makaronu ryżowego

Polędwiczkę pokroić w paski. Pokroić też warzywa: marchewki w talarki, por w krążki, paprykę w paski. Zetrzeć imbir, rozdrobnić czosnek.
Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić mięso i marchewkę. Smażyć przez kilka minut, aż zmiękną. Dodać czosnek, a następnie mirin, sos sojowy, sos Worcestershire, imbir i chili. Wymieszać i dodać pozostałe warzywa. Smażyć krótko, aż warzywa będą miękkie a smaki się "przegryzą". Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz