15 lut 2012

Chleb oliwny


Lubię hiszpański styl wieczornego jedzenia. Małe ilości prostych przekąsek: oliwek, jakościowych wędlin, pysznych twardych serów. Wszystko popijane dobrym czerwonym winem i zagryzane świeżym chlebem z oliwą. Właśnie na takie okazje idealny jest ten chleb oliwny. Przepis z książki "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe."

Składniki:
- 1/2 kg białej mąki pszennej (najlepiej typ powyżej 500)
- paczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- duża szczypta cukru
- trochę ciepłej wody (około 1 1/2 szklanki)
- 1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek
- masło i bułka tarta do posmarowania formy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko, dodać drożdże, sól i cukier i wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać ciasto. Kiedy jest już gładkie i nie przywiera do rąk, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 
Ponownie wyrabiamy ciasto, tym razem dodając do niego oliwki. Z ciasta formujemy bochenek i wkładamy go do przygotowanej formy. Znów odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. 
Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę.
Gdy ciasto jest wyrośnięte, smarujemy je oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25 minut (jeśli zacznie zbyt mocno się rumienić, przykrywamy folią). Wyjmujemy i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

2 komentarze:

ANNA pisze...

Przepysznie wygląda!

Ewa pisze...

smakuje nie gorzej, szczególnie jeszcze ciepły :)

Prześlij komentarz