10 maj 2011

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów



Nieco bardziej zimowa, niż letnia, za to smaczna, pożywna i zdrowa. Ma wyjątkowy smak dzięki przyprawom oraz połączeniu kremowych pomidorów z chrupiącą soczewicą. Przepis z tej strony, jednak trochę go uprościłam, z pożytkiem dla smaku i prostoty przygotowania.

Składniki:
- 1 cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry (rozbitej w moździerzu lub zmielonej w młynku)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 3/4 litra bulionu warzywnego
- szklanka czerwonej soczewicy

Wykonanie:
Cebulę smażyć przez minutę, dodać pokrojony por, zmiażdżony przez praskę czosnek i przyprawy. Smażyć, aż cebula się zeszkli, dodać pomidory z puszki, sos Worcestershire i bulion warzywny. Gotować przez 10-15 minut, doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować. Do kremu wrzucić przepłukaną i odsączoną soczewicę i gotować przez 10-15 min, aż soczewica będzie miękka, lecz jeszcze chrupiąca. Można posypać zieleniną.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

wytrzymuje konkurencję z soczewicą naszej kochanej Teściowej? z pomarańczami i miodem.

Prześlij komentarz