2 maj 2011

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami


Nie należy na pewno do ciast dietetycznych (prawie 300g masła, 300g kremówki), a jednak sprawia wrażenie lekkiego. Efekt wspólnego majówkowego pieczenia z Anią. Połączenie czekolady, bitej śmietany i owoców jest zresztą idealne na majówkę. Przepis z Przekrętów Jamiego Olivera.

Składniki:
Biszkopt
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao (można więcej)
- garść migdałów
- alkohol do nasączenia (np. sherry, likier pomarańczowy)

Masa
- 300 g kremówki
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- owoce (najlepiej leśne, świeże lub mrożone)

Polewa
- 100 g czekolady
- 70 g masła
- 100 g cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, jaja i zmiksować. Kakao rozmieszać w kilku łyżkach wody i dodać do ciasta. Wrzucić garść płatków migdałowych i wymieszać. Ciasto włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Piec w 180 st. przez ok 35 min, do suchego patyczka.
Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić z cukrem.
Przygotować polewę. Na garnek z gotującą się wodą położyć miskę tak, aby nie dotykała wody, do miski wrzucić czekoladę, masło i cukier i rozpuszczać na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.
Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przekroić na pół i nasączyć alkoholem (dolną warstwę lub obie). Położyć na niej bitą śmietanę i owoce, przykryć drugą warstwą biszkoptu. Całość polać polewą czekoladową.

2 komentarze:

Ania pisze...

A jak Wam smakowało następnego ranka, lekko zmrożone z lodówki? bo nam równie świetnie :-) pychotka
Ania

Ewa pisze...

chłodne było równie dobre, szczególnie po nocnym odpoczynku od obżarstwa dnia poprzedniego ;)

Prześlij komentarz