15 kwi 2012

Wilgotny, czekoladowy, bakaliowy - placek żydowski


Przepis warty zapamiętania. Proste ciasto, z najprostszymi składnikami. Wystarczy je po prostu wymieszać, by powstał smaczny, wilgotny placek, z różnymi bakaliowymi niespodziankami w środku. Przepis (z małymi zmianami) od pani Rity.

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao (lub troszkę więcej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- bakalie: np. śliwki suszone, żurawiny, figi i orzechy włoskie.

Wykonanie:
Bakalie posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem (najpierw mąkę z proszkiem i sodą, potem resztę), na końcu dodać bakalie. 
Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni.

1 komentarze:

Dominika pisze...

fajne są takie proste ciasta i zawsze bardzo smaczne :)

Prześlij komentarz