27 lis 2011

Ciasteczka migdałowe - małe conieco do popołudniowej herbatki



Chrupiące i delikatne w smaku. Bez tłuszczu - odpada więc kłopot z ucieraniem masła. Bez mąki - zamiast niej są mielone migdały. Polecam jako dodatek do niezobowiązującej popołudniowej herbatki.

Składniki:
- 200 g mielonych migdałów
- 4 białka jajka
- 150 g cukru kryształu
- kilka kropel olejku migdałowego
- łyżeczka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Białka ubić. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier, dalej ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać olejek migdałowy, likier oraz zmielone migdały. Wymieszać dokładnie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać masę łyżką, formując z niej kółka. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 - 20 min, aż ciastka będą zrumienione i pachnące. Zdjąć delikatnie z pergaminu i pozostawić do ostygnięcia.

3 komentarze:

Karmel-itka pisze...

leciutkie niczym beziki ;]

Arvén pisze...

Bardzo je lubię :-) Nie dość że robi się je dość szybko to jeszcze dobrze ukryte ładnie się przechowują i z każdym dniem nabierają mocy!

Ewa pisze...

bo to rzeczywiście bezy - tyle że z migdałami ;)

Prześlij komentarz