Składniki:
- pęczek botwinki z buraczkami
- pokrojona włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, ząbek czosnku, po kilka gałązek koperku i natki pietruszki)
- 500 g kefiru
- kilka rzodkiewek
- ogórek gruntowy
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotowujemy wywar z warzyw, gotując je przez 15 minut w niewielkiej ilości osolonej wody (tak, aby warzywa były przykryte). Botwinkę dokładnie płuczemy, buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, liście i łodyżki również drobno kroimy. Wrzucamy je do odcedzonego wywaru z warzyw i gotujemy przez ok. 10 min, aż będą miękkie. Powstały płyn doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy do ostudzenia, a następnie mieszamy z kefirem. Podajemy z drobno pokrojonymi rzodkiewkami i ogórkiem, posypujemy szczypiorkiem.
2 komentarze:
a u nas zupa z cukinii znowu rządzi. Czy można prosić o jakieś przepisy na sałatki, proste i szybkie, takie pyszne robisz a mi brak pomysłów
ola&reszta
spróbuję niedługo coś sałatkowego wrzucić na bloga :)
a póki co ekspresowa i superprosta sałatka uniwersalna (jako dodatek do mięs lub do jedzenia samodzielnie):
- pół główki sałaty lodowej pokrojonej lub poszarpanej na nieduże kawałki
- 2 średnie pomidory pokrojony na kawałki
- 2 garście pestek słonecznika uprażonych przez kilka minut na suchej patelni, aż zaczną pachnieć
- kiełki słonecznika (opcjonalnie)
- puszka ciecierzycy (odcedzona z płynu)
- sos: oliwa (kilka łyżek), ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki, sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i zajadać :)
Prześlij komentarz