18 maj 2011

Deser rabarbarowy z jogurtem



Ciekawy w smaku, mocno wyczuwalny jest zarówno smak rabarbaru, jak i pomarańczy. Będzie pasował do lekkiego wiosennego obiadu. Jeśli nie obierzemy rabarbaru, mus będzie miał bardziej różowy kolor. Przepis Jamiego Olivera

Składniki:
- 1/2 kg rabarbaru
- 1/4 szkl. cukru
- 1 pomarańcza
- 250 ml jogurtu bałkańskiego (lub naturalnego)
- łyżka cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Rabarbar obieramy i kroimy w paski. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i wyciskamy sok z całej pomarańczy. Do garnka wrzucamy rabarbar, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier i gotujemy przez kilka minut, aż rabarbar będzie się rozpadał. Mieszamy jogurt z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Ciepły mus rabarbarowy polewamy przygotowanym jogurtem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz