15 maj 2011

Hummus



Pasta z ciecierzycy, powstaje dosłownie w kilka minut - wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Problemem może być jedynie kupienie pasty tahini (pasty z ziaren sezamu), bo nie wszędzie można ją dostać. Pasuje do pieczywa, pity, lub, w zdrowszej wersji, świeżych chrupiących warzyw, np. selera naciowego.

Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 nieduży ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- oliwa z oliwek do polania

Ciecierzycę odcedzić, pozostawiając około 1/2 szklanki płynu. Zmiksować wszystkie składniki (ciecierzycę, pół szklanki odcedzonego płynu, pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny). Doprawić solą i pieprzem i polać z wierzchu oliwą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz