27 wrz 2011

Ratatouille - klasyczna i aromatyczna


Zdrowa, lekka, z warzyw sezonowych, a jednocześnie smaczna i aromatyczna. Wolę wersję, w której najpierw wszystkie warzywa podsmaża się osobno, dopiero później razem dusi - mam wrażenie, że warzywa zachowują wtedy ładniejszy wygląd i wyraźniejszy aromat. Jednak w wersji ekspres można pominąć to wcześniejsze obsmażanie warzyw.


Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 4 mięsiste pomidory
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 liście laurowe
- oliwa, sól, pieprz (dużo)
- garść listków świeżej bazylii, kilka gałązek tymianku

Wykonanie:
Bakłażana, cukinię i papryke pokroić (cukinię w plasterki, bakłażana w ćwiartki plasterków, paprykę w paski). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić bakłażana, smażyć przez ok 5 min, posolić i przełożyć na talerz. Wlać łyżkę oliwy, smażyć cukinię prze 5 min, posolić i odstawić. Znów wlać oliwę, wrzucić paprykę, przesmażyć przez 5 min i zdjąć.
Naciąć skórkę pomidorów robiąc na nich krzyże, włożyć na pół minuty do wrzątku, następnie zalać zimną wodą i zdjąć skórkę. Pokroić w niewielkie cząstki. Cebulę pokroić w pióra. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W sporym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, a gdy się zrumieni dodać czosnek. Smażyć przez chwilę, a następnie dodać pomidory, resztę warzyw oraz przyprawy (suszone). Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez ok 30 minut, ewentualnie doprawić do smaku. Na koniec posypać listkami bazylii i tymianku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz