21 wrz 2011
Chili con carne - na co dzień
Sycące i aromatyczne. Nie wiem dlaczego, ale chili con carne kojarzyło mi się z długimi przygotowaniami i skomplikowanymi składnikami. Tymczasem robi się je szybko i wygodnie - po prostu dorzucając na patelnię kolejne składniki. Smak zawdzięcza przede wszystkim przyprawom, więc warto zadbać, żeby żadnej z nich nie zabrakło. Polecam też tę stronę i poeksperymentowanie z podanymi na niej przyprawami (jest tam dodatkowo świeża kolendra, sos Worcester oraz maleńki kawałeczek gorzkiej czekolady :)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1,5 łyżeczki oregano
- duża szczypta cynamonu
- sól
- oliwa
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i smażyć na patelni na wolnym ogniu, aż będzie złota, ale nie zrumieniona. Dodać rozgniecione ząbki czosnku, podsmażać pół minuty. Wrzucić mięso mielone oraz przyprawy. Smażyć je przewracając aż będzie zrumienione ze wszystkich stron. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą i dusić pod przykryciem przez ok. 20 min. Paprykę pokroić w paski ok. 2 cm. Dodać do mięsa i dusić kolejne 5-10 min, aż zmięknie. Na sam koniec doda odsączoną czerwoną fasolę i podgrzewać, aż będzie ciepła. Podawać z białym ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
Też przepadam za tym daniem. ;) Twoje się troszkę różni od wersji mojego Prezydenta. ;)
Rzeczywiście nieco inne :) Lubię też dodatek kukurydzy, ale majeranku jeszcze nie próbowałam.
Kocham chili :), zaintrygował mnie ten cynamon
według mnie w małych ilościach bardzo tu pasuje. następnym razem spróbuję też wersji z odrobiną czekolady na koniec :)
Prześlij komentarz