2 wrz 2011

Ekspresowe ciasto z białą czekoladą i owocami


Po przerwie wakacyjnej przyszedł czas na bardzo wakacyjne ciasto bez pieczenia: pyszna kremowa masa, w której zanurzone są sezonowe owoce + kruchy maślany spód. Całość robi się w nie więcej niż 10 min, za to trzeba odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej całą noc). Za przepis dziękuję Kasi :)

Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 150 g serka homogenizowanego
- 150 g serka kremowego (np. Bieluch, Philadelphia)
- 200 g ciasteczek maślanych
- 110 g masła

Wykonanie:
Ciastka potłuc (np. w worku) tak, aby powstały drobne okruszki. Masło rozpuścić i wymieszać z okruszkami. Wyłożyć równomiernie spód niedużej blaszki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z serkami. Rozłożyć na kruchym spodzie, a na wierzch ułożyć owoce. Ciasto włożyć do lodówki na min. kilka godzin.


0 komentarze:

Prześlij komentarz