Słodki i kruchy dół, kwaskowata i galaretkowata masa agrestowa, słodka, piankowa i delikatna beza - wszystko w jednym cieście, w bardzo zgranej kompozycji. Następnym razem z pewnością spróbuję pominąć żółtka w masie agrestowej oraz zmniejszyć o połowę ilość mąki ziemniaczanej, tak żeby warstwa agrestu była jeszcze bardziej kwaskowa i wyrazista w smaku. Przepis zobaczyłam na blogu W nastroju na...
Składniki
Ciasto:
- 275 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 155 g zimnego masła pokrojongo w kostkę
- szczypta soli
- 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką zimnej wody
+ groch lub fasola do obciążenia tarty
Masa agrestowa
- 1 kg agrestu, odszypułkowanego
- 200 g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
Pianka
- 3 białka
- 150 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło i rozcierać w palcach kawałki masła aż powstaną okruchy. Dodać żółtko wymieszane z wodą i połączyć w jednolitą masę. Uformować kulę i włożyć do woreczka. Wstawić do lodówki na około godzinę lub zamrażalnika na pół godziny.
W tym czasie przygotować masę agrestową. Do garnka wsypać agrest, wymieszać z cukrem i gotować na wolnym ogniu aż agrest zmięknie. Zmiksować na niezbyt jednolitą masę mikserem i gotować dalej na wolnym ogniu, aby agrest powoli gęstniał.
Piekarnik nagrzać do 190 st. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim spód i boki blachy tak, aby pozostał dość wysoki brzeg. Ponakłuwać gęsto widelcem. żyć na 5 minut do zamrazalnika. Po wyjęciu przykryć folią aluminiową, obciążyć grochem lub fasolą i piec przez 15 min. Następnie zdjąć folię wraz z obiążeniem i piec jeszcze przez 10 min. Gdy ciasto będzie lekko zarumienione, wyjąć i przestudzić.
Żółtka wymieszać z kilkoma łyżkami masy agrestowej, następnie połączyć z resztą masy. Dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać i zagotować wciąż mieszając gdy masa będzie gęstnieć. Wyłożyć na przestudzony spód.
Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy będą już prawie gotowe, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę rozprowadzić na wierzchu ciasta i piec przez około 25 min. Kroić i podawać po całkowitym ostudzeniu.
- 1 kg agrestu, odszypułkowanego
- 200 g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
Pianka
- 3 białka
- 150 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło i rozcierać w palcach kawałki masła aż powstaną okruchy. Dodać żółtko wymieszane z wodą i połączyć w jednolitą masę. Uformować kulę i włożyć do woreczka. Wstawić do lodówki na około godzinę lub zamrażalnika na pół godziny.
W tym czasie przygotować masę agrestową. Do garnka wsypać agrest, wymieszać z cukrem i gotować na wolnym ogniu aż agrest zmięknie. Zmiksować na niezbyt jednolitą masę mikserem i gotować dalej na wolnym ogniu, aby agrest powoli gęstniał.
Piekarnik nagrzać do 190 st. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim spód i boki blachy tak, aby pozostał dość wysoki brzeg. Ponakłuwać gęsto widelcem. żyć na 5 minut do zamrazalnika. Po wyjęciu przykryć folią aluminiową, obciążyć grochem lub fasolą i piec przez 15 min. Następnie zdjąć folię wraz z obiążeniem i piec jeszcze przez 10 min. Gdy ciasto będzie lekko zarumienione, wyjąć i przestudzić.
Żółtka wymieszać z kilkoma łyżkami masy agrestowej, następnie połączyć z resztą masy. Dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać i zagotować wciąż mieszając gdy masa będzie gęstnieć. Wyłożyć na przestudzony spód.
Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy będą już prawie gotowe, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę rozprowadzić na wierzchu ciasta i piec przez około 25 min. Kroić i podawać po całkowitym ostudzeniu.
5 komentarze:
ależ cudownie wygląda :) pozdrawiam
Właśnie szukałam jakiegoś pomysłu na agrest, ten wydaje się całkiem fajny! Pozdrawiam:)
fajny pomysł :)
Kruche ciasto, pełna smaku owocowa masa i do tego beza...tyle pyszności w jednym cieście :)
dziękuję i polecam :)
Prześlij komentarz