3 lip 2011

Pierogi ruskie



Przyszedł czas na potrawy bardziej tradycyjne - dziś pierogi ruskie, przepis na ciasto wg cioci Dany. Te na zdjęciu klejone są przy pomocy pierożnicy, ale równie dobrze można je kleić w sposób tradycyjny

Składniki (ok. 6 porcji):
Ciasto
- 0,5 kg mąki
- 1 szkl. mocno ciepłego mleko
- 1 jajo
- 4 łyżki oleju (2 łyżki do ciasta, 2 do wody, w której gotwać się będą pierogi)
- szypta soli

Farsz
- 0,5 kg twarogu (tłustego lub półtłustego)
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (nie młodych)
- 2 cebule
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cukru

Skwarki:
- 30 dag wędzonego boczku
- szczypiorek

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i mlekiem. Dodać jajo, wymieszać łyżką, wlać 2 łyżki oleju i znów wymieszać. Wyrobić ciasto na gładką masę.
Przygotować farsz. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Twaróg, ziemniaki, jajko i cukier wymieszać (np. mikserem), połączyć z podsmażoną cebulą.
Blat lekko podyspać mąką, rozwałkować część ciasta. Wycinać szklanką kółka, nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zagniatać krawędzie.
W garnku zagotować dużą ilość wody, lekko ją posolić i wlać 2 łyżki oleju. Wrzucać pierogi partiami do wrzącej wody, ponownie doprowadzić ją do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz i gotować pierogi aż do wypłynięcia.
Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni aż wytopi się z niego tłuszcz.
Gotowe pierogi posypać skwarkami i posiekanym szczypiorkiem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz