Proste ciasto kruche, idealne do wykorzystania owoców sezonowych (najlepiej mieszanych) i zajadania na świeżym powietrzu ;) Przepis od Oli.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 500 czerwonych porzeczek (lub innych owoców sezonowych)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Czerwone porzeczki odszypułkować i wymieszać z 3 łyżkami cukru.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozcierać palcami lub siekać nożem, aż powstaną okruchy. Wlać żółtka i zagnieść szybko ciasto, aż składniki się połączą. Podzielić ciasto na dwie nierówne kule (proporcje mniej więcej 3/4 i 1/4). Mniejszą kulę zawinąć w folię i włożyć na kilka minut do zamrażalnika. Blachę wysmarować masłem. Większą kulę rozwałkować na bardzo cienki placek, ponakłuwać gęsto widelcem i ułożyć na nim owoce. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą kulę i posypać wiórkami wierzch ciasta.
Piec w temp. 180 st. przez ok. 40 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
4 komentarze:
przepis bardzo prosty, a efekt bardzo smaczny :)
Wspaniała i niezawodna klasyka!
Uwielbiam wszelakie kruche ciasta :)
W przepisie mowa jest o 3 łyżkach cukru, które trzeba dodać do porzeczek i zamieszać, a potem jeszcze trzeba dodać cukier do ciasta - w składnikach nie ujęto tego cukru i w jakiej ilości.
Kasia
Prześlij komentarz