13 lip 2011

Krem z kalafiora z chrupiącym boczkiem


Delikatny w smaku krem kalafiorowy świetnie komponuje się z wyrazistym w smaku boczkiem. Tym razem wersja mało dietetyczna ;)

Składniki:
- 1 mała główka kalafiora
- 1 cebula
- ok. 600 ml bulionu warzywnego (o delikatnym smaku)
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 g wędzonego boczku pokrojonego na cieniutkie plasterki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w pióra i zeszklić. Dodać kalafiora podzielonego na różyczki oraz masło i smażyć przez kilka minut na małym ogniu. Zalać bulionem warzywnym i gotować aż kalafior zmięknie (około 15 min). W tym czasie boczek ułożyć na suchej, rozgrzanej patelni i smażyć aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie chrupiący. Ugotowane i miękkie warzywa zmiksować na gładki krem. Odlać kilka łyżek kremu do szklanki i wymieszać z nimi śmietankę. Połączyć z resztą kremu, doprawić solą i pieprzem. Gotowy krem wlać do talerzy i udekorować plastrami boczku.

4 komentarze:

przepisy wegetariańskie pisze...

Też ostatnio robiłem tę zupę - ja dodaję serka topionego - po prostu pyszna zupa :-)

Anonimowy pisze...

można z kostki bulion zrobić?

Arvén pisze...

Może i mało dietetyczne, ale jak ładnie wygląda...i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje ;)

Ewa pisze...

rzeczywiście - smak i kalorie nie zawsze idą w parze ;)

można zrobić z kostki bulionowej, tyle że trzeba dodać jej mniejszą ilość (np. pół kostki na 500 ml wody). Inaczej smak kostki zdominuje subtelny smak kremu.

Prześlij komentarz