31 gru 2012
Sałatka z pieczoną dynią Hokkaido i z ricottą
Smaczna i sycąca (dzięki pieczonej dyni) sałatka. Zdecydowanie warto postarać się o dynię Hokkaido. Jest niewielka, słodka, delikatna w smaku i można ją jeść razem ze skórką. Tę pyszną sałatkę zjedliśmy po raz pierwszy u Celiny i Kuby, a przepis pochodzi z tej strony. Poniżej przepis z drobnymi zmianami.
Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido
- 4 pomidory
- 60 g rukoli
- 60 g roszponki
- 100 g migdałów w płatkach
- 120 g sera ricotta
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki czerwonego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni. Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, następnie pokroić w ósemki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem, posypać lekko solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Liście rukoli i roszponki umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ósemki. Migdały uprażyć na suchej patelni. Wymieszać dokładnie składniki sosu.
Na sałacie ułożyć upieczoną dynię i pokrojone pomidory, dodać pokruszone kawałki ricotty i posypać migdałami. Polać sosem. Podawać z bagietką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz