31 paź 2012

Buraczane zupy - na zimne dni i wieczory



Za oknem chłód, a organizm jeszcze nie przyzwyczaił się, że musi naprodukować takie ilości ciepłą. Jak mu pomóc? Gorącymi, rozgrzewającymi, zdrowymi zupami. Dziś w roli głównej - burak w dwóch odsłonach. Przepisy ze zmianami z Kwestii Smaku.

Mus z pieczonych buraków i pomarańczy (na zdjęciu powyżej)
intensywny w smaku, wykorzystuje cały potencjał smaku buraka, z lekką nutką pomarańczy i czosnku

Składniki
- 3/4 kg małych buraków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- 1 litr bulionu z warzyw
- oliwa, sól, pieprz

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. Włożyć buraki owiniętę pojedynczo w folię aluminiową i piec przez ok. 1 godzinę, do miękkości.
Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy i zetrzeć kawałek skórki (ok. 1 łyżka). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać rozgnieciony czosnek,a następnie buraczki, tymianek i skórkę pomarańczową. Podsmażać przez chwilę, a następnie wlać bulion i sok pomarańczowy. Gotować przez ok. 10 min, a następnie zmiksować na gładki mus. Podawać sam lub z dodatkiem śmietany.


Domowy barszcz z buraczków
Tradycyjny i domowy. Sycący, gdy poda się go z jajkiem i pieczonymi ziemniakami.



Składniki:

- 400 g żeberek
- ok. 600g buraczków
- 1 marchew
- 1 pietruszka,
- 1 cebula
- kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych
- śmietana do zupy
- natka pietruszki

Do podania:
- jaja ugotowane na twardo
- pieczone ziemniaki

Wykonanie:
Buraki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać, buraki pokroić w paski.
Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać 2-3 litrami zimnej. Zagotować, zszumować, posolić. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 30 min. Dodać pietruszkę i cebulę, a po jeszcze 10 minutach gotowania także buraki, marchewkę i zioła. Posolić, popieprzyć i gotować przez 40 min na bardzo wolnym ogniu. Odstawić na 10 min, a następnie dodać śmietanę. Posypać natką pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo.

1 komentarze:

Gąska Malwinka pisze...

Uwielbiam wszystkie zupy buraczkowe! :)

Prześlij komentarz