Przepis na pesto z rukoli zaczerpnęłam z Kwestii Smaku. Idealnie pasuje do ryb i owoców morza. Dzisiaj w prostej przekąsce z krewetkami i cukinią.
Składniki:
Pesto z rukoli (z tej ilości wyjdzie więcej pesto niż potrzebne jest do tego przepisu)
- 100 g rukoli
- 4 pełne łyżki pestek dyni
- ząbek czosnku
- 5-7 łyżek oliwy
- 5 czubatych łyżek startego parmezanu
- sól, pieprz
Sałatka
- 1 mała cukinia
- 10 krewetek
- garść listków rukoli
- 2 łyżki pesto z rukoli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, oliwa
Cukinię obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć, aż zmięknie. Czosnek przecisnąć przez praskę. Krewetki obrać z pancerzy. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić krewetki i czosnek, posolić i smażyć przez ok. 3 minuty, aż krewetki zmienią kolor na różowy.
Na talerzu ułożyć cukinię, posypać listkami rukoli i rozłożyć łyżeczką pesto z rukoli. Na wierzch ułożyć krewetki, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz