16 cze 2012

Bułki brzydulki - razowe ze słonecznikiem




Bułeczki są niezwykle proste. Nie trzeba nawet precyzyjnie ich formować, a jedynie urywać kawałki ciasta. Niepozorne, szarobure, za to bardzo smaczne i zdrowe. Przepis z Pracowni Wypieków.

Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szkl. wody
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść pestek słonecznika

Mąkę wymieszać z solą. Drożdże pokruszyć w szklance, rozpuścić w części wody i dodać do mąki. Stopniowo dodawać olej i wodę, mieszając składniki przy pomocy miksera. Do ciasta dodać 2 łyżki pestek słonecznika.
Ciasto przełożyć do miski, wierzch posmarować olejem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki (mało starannie) i obtaczać je w pestkach słonecznika. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozwolić bułką podrosnąć przez około 30 minut.

Piec w temp. 230 stopni przez 12-15 minut. Studzić na kratce kuchennej.

0 komentarze:

Prześlij komentarz