31 maj 2012

Na zielono - makaron ze szparagami i bazylią



Prosty, zielony i aromatyczny obiad. Na szybko, na co dzień.

Składniki (2 porcje):
- pęczek szparagów zielonych
- jedna cukinia
- ok. 200 g makaronu
- 3/4 szklanki kremówki
- kawałek parmezanu do starcia
- garść lisktów bazylii
- oliwa, pieprz, sól

Wykonanie:
Szparagi cieniutko obrać lub wyszorować szczoteczką, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć i pokroić na plastry. Zetrzeć kawałek parmezanu na tarce o drobnych oczkach. Bazylię posiekać.
Szparagi ugotować na parze aż będą miękkie, ale chrupiące. Cukinię podsmażyć na patelni, aż zmięknie. Ugotować makaron. Do małego garnka wlać kremówkę i podgrzać. Dodać większość parmezanu i gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodać sól i pieprz do smaku. Na ugotowany makaron położyć szparagi, cukinię i polać sosem. Posypać resztą parmezanu oraz posiekaną bazylią.

0 komentarze:

Prześlij komentarz