Nie byłam do końca przekonana do ciast cytrynowych. Ciasto kojarzy mi się bardziej ze słodką bułką drożdżową, niż cienkim plackiem z cytryną. Opór mój przełamała Kasia (której tartę cytrynową z bezą niedługo upiekę :) Dzisiejsza tarta jest smaczna i bardzo cytrynowa. Dodatek słodkiego i intensywnego sosu z czarnej porzeczki sprawia, że jest ciekawsza w smaku. Polecam cytrynowym maniakom. Przepis - z drobnymi zmianami z tej strony.
Składniki:
Spód
- 195 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 115 g zimnego masła
- 1 duże żółtko
Masa
- 5 jajek
- 150 ml soku z cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- 200 ml śmietany kremówki
- 120 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos z czarnej porzeczki do polania - u mnie domowy, ale można użyć dobrej jakości płynnej konfitury,
Wykonanie:
Składniki na ciasto posiekać nożem, a następnie połączyć rękami w gładką masę. Uformować kulę, włożyć do lodówki na około 30 minut.
Składniki na masę cytrynową zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i włożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy (24 cm). Jeśli będzie się rwało, można doklejać kawałki palcami. Ciasto i brzegi podziurkować widelcem. Położyć na nim papier do pieczenia i obciążyć (np. fasolą, grochem). Piec przez 15 minut. Następnie zdjąć papier i piec spód jeszcze przez około 5 minut.
Obniżyć temperaturę piekarnika do 180 st. Na spód wylać masę cytrynową i piec przez 25-30 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć i zostawić do przestudzenia. Następnie włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Przed podaniem polewać sosem porzeczkowym.
5 komentarze:
Wygląda pysznie! I te czarne porzeczki..... mniam;)
Dla mnie bomba! cytryna i porzeczka na kruchym spodzie muszą być super smaczne :)
Krysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
Ja cytrynowe bardzo lubię i myślę, że i Twoje kiedyś w przyszłości upiekę, bo apetycznie wygląda:)
Pyszna z pewnością, bo ma smaki, jakie uwielbiam. Ależ tu smacznie!
Pozdrawiam:)
Te porzeczki intrygują :) Jestem pewna ze to moj smak.
Pozdrawiam
Prześlij komentarz