29 lut 2012
Minestrone z krewetkami
Lekka zupa warzywna. Minestrone to zupa z warzyw sezonowych, a zimą nie ma w tym względzie szczególnie szerokiego wyboru, dlatego obecność krewetek uważam tu za obowiązkową. Byłoby jeszcze lepiej, gdyby były to krewetki niegotowane (szare, a nie różowe). Kolejny przepis z kursu "Kuchnia włoska" w Akademii Kurta Schellera.
Składniki:
- kilka sporych krewetek, najlepiej niegotowanych
- po 50 g warzyw: cebuli, marchwi, selera, pora, ziemniaków, kapusty włoskiej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 posiekany pomidor
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- ½ l wywaru z warzyw
- oliwa z oliwek
- przyprawy: oregano, tymianek, liść laurowy, 2-3 goździki, sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokroić. Na oliwie podsmażyć cebulę. Gdy się zeszkli dodać czosnek, a następnie pozostałe warzywa. Dodać pastę pomidorową oraz posiekanego pomidora i zalać wywarem z warzyw. Dodać liść laurowy oraz kilka goździków. Całość zagotować. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie. Zupę przyprawić solą i pieprzem, oregano i tymiankiem. Na koniec dodać obrane z pancerzyków krewetki i gotować przez chwilę, aż będą miękkie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz