26 kwi 2011

Zupa z cukinii



Pyszna, kremowa, idealna na odpoczynek po świątecznym łakomstwie.

Składniki:
- 2 średnie lub duże cukinie
- 2 małe lub średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1/2 litra bulionu warzywnego (jeśli używamy bulionu w kostce, to bierzemy jego niewielką ilość, np. 1/2 kostki)
- śmietana do zupy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- liście świeżej bazylii

Do podania:
- grzanki: kilka kromek chleba, 1 łyżka oliwy, ząbek czosnku, zioła prowansalskie
- liście bazylii

Przygotować warzywa. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry (razem ze skórką).
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i zeszklić (nie rumienić), dodać czosnek i po chwili ziemniaki. Smażyć przez 2-3 minuty, dodać cukinię i smażyć przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać liście bazylii i całość zmiksować. Zabielić 2 łyżkami śmietany. Doprawić solą i pieprzem.
W czasie gdy zupa się gotuje, przygotować grzanki. Na patelni rozgrzać oliwę. Chleb pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną oliwę przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie kostki chleba. Posypać ziołami i smażyć przez chwilę, wciąż mieszając, żeby oliwa i zioła rozłożyły się równomiernie. Zdjąć z ognia, zostawić na patelni, żeby nieco wyschły.
Gotową zupę posypać grzankami i udekorować liśćmi bazylii.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Super przepis, przećwiczyliśmy na niedzielnym obiedzie, wszystkim smakowało!:)
ola

Ewa pisze...

cieszę się :)

Prześlij komentarz